26 juli 2024

20-jarig Inventeers ziet toekomst vol mogelijkheden

Op 3 augustus 2024 bestaat Inventeers exact 20 jaar. Op social media kijken we al sinds begin dit jaar terug in de tijd, nu is het tijd om vooruit te kijken! In 20 jaar tijd is Inventeers uitgegroeid van een tweemanszaak naar een professionele organisatie die werkt voor en met belangrijke en betrouwbare partners. Als ontwikkelpartner zorgt Inventeers dat opdrachtgevers voorop blijven lopen en maximaal profiteren van de kansen die door nieuwe technologieën ontstaan!

 

Veel nieuwe kansen door IIoT, Edge en AI

De mogelijkheden van technologie zijn eindeloos. De kunst is om technologie te koppelen aan zakelijke inzichten en op deze manier succesvol te innoveren. De komende jaren ziet Inventeers veel zakelijke kansen ontstaan door IIoT, Edge computing en AI.

Jasper Neuteboom, directeur Inventeers: “Afgelopen jaren heeft er met Internet of Things een grote digitaliseringsslag plaatsgevonden. Veel systemen, producten en ook complete processen zijn nu online te monitoren. Via een dashboard is alles inzichtelijk en wanneer er kritische waarden bereikt worden gaat er direct een alarm af (meestal via email, SMS, of app). De stap die we nu gaan maken is het (automatisch) optimaliseren van processen. AI gaat hier een belangrijke rol in spelen. Door modellen met data te trainen, leren machines hoe ze zich het beste kunnen gedragen bij bepaalde omstandigheden. Het verwerken en analyseren van al deze data gebeurt aan de rand van het netwerk, de Edge! De data wordt hier verwerkt tot hapklare brokken. Dit voorkomt excessief dataverbruik, bij een draadloze verbinding gaat de batterij langer mee, kosten zijn lager en de dataverwerking gaat vaak sneller gaat en alleen de belangrijkste data wordt opgeslagen. Het zelflerende vermogen door AI zorgt ervoor dat systemen zelf zoeken naar optimale instellingen. Denk hierbij aan het optimaliseren van machines en productielijnen, het managen van energiestromen (zonne-energie, thuisbatterij, netprijzen, autoladen), automatische klimaatbeheersing in gebouwen en zelfs het aansturen van complete fabrieken.”

 

Veel specialistische kennis voor ontwikkelingen nodig

Om dit soort slimme AI gebaseerde systemen te maken zijn er veel verschillende specialisme nodig. Inventeers heeft de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in het opleiden van personeel en het opbouwen van partnerships (met bijvoorbeeld Microsoft, KPN en Cegeka) om deze systemen van A – Z te kunnen leveren.

Jasper Neuteboom: “De basis van de innovaties blijft het creëren en verzamelen van de data. Dit kan zijn via sensoren of bijvoorbeeld camera’s. Inventeers is als geen ander in staat om maatwerk sensoren te ontwikkelen en zodoende de juiste data te verzamelen. De volgende stap is het centraal verzamelen van de sensordata, draadloos of bekabeld. Ook hier zijn ontwikkelingen, zo wordt er veel verwacht van Single Pair Ethernet voor dit soort toepassingen. De beste oplossing is afhankelijk van de specifieke situatie.

Daarna komen we in het software domein. Hoe gaan we de data analyseren en welke data gaat naar de cloud en welke data processen we aan de rand van het netwerk (edge computing) om vervolgens via AI beslissingen te nemen en de processen bij te sturen. Het implementeren van een AI model en het bouwen van een dashboard is een specialisme waar we vertrouwen op de kennis van onze partners.

Als er producten op de markt gebracht worden dan moet worden voldoen aan de juiste certificatie. Een belangrijke ontwikkeling is de nieuwe Radio Equipment Directive (RED) die vanaf augustus 2025 verplicht is voor alle radio devices die op de markt worden gebracht. Om niet tijdens de certificering voor verassingen te komen staan houden we ook hier vanaf de start van een project rekening met de eisen.”

 

Inventeers verder professionaliseren

Inventeers werkt voor veel verschillende opdrachtgevers en ziet een belangrijke verschil ten opzichte van een jaar of 10 geleden.

Jasper Neuteboom: “We merken dat we voor steeds meer grote bedrijven een strategische partner zijn. Zo werken we bijvoorbeeld voor Vattenfall, TataSteel en KPN. Natuurlijk werken we ook nog voor innovatieve MKB’ers maar we zien wel een duidelijke verschuiving. Met onze opdrachtgevers werken we het liefst vanuit een roadmap. Wat is de stip op de horizon en in welke stappen komen we daar? Naast het ontwikkelen van de producten zorgen we ook voor het produceren, repareren en uiteindelijk het recycleren van de producten. We vinden het belangrijk om opdrachtgevers tijdens hele lifecycle van een product te ondersteunen. Hoe mooi een innovatie ook is, uiteindelijk produceer je een toekomstig stukje afval. We hechten er veel waarde aan onze footprint zo laag mogelijk te houden en ook hier zo slim mogelijk mee om te gaan. Design for Circularity noemen we dat!

Deze complexe processen vragen ook om op een professionele manier te werken, ondersteund met de juiste software. De afgelopen jaren zijn we al bezig met deze professionaliseringsslag. Zo zijn we volledig overgestapt op AFAS en zijn we ook bezig met ISO certificeringen (9001 quality management en 13485 voor medical devices). Hiermee tonen we aan dat ook onze processen op de juiste manier zijn ingericht. Door processen op de juiste manier in te richten en te werken met goede software zien we ook kansen voor de toekomst. Denk hierbij aan klantportalen waar alles van gevolgd kan worden. Van de componentenvoorraad, productvoorraden, serviceaanvragen tot de reststromen.”

 

Bent u benieuwd wat we voor uw organisatie kunnen betekenen? Neem contact op en kom langs voor een kennismaking!