Vanaf 1 december 2020 is het verplicht een mondkapje in Nederlandse publieke ruimtes te dragen. Maar waar laat je het Mondkapje als je hem af doet? Sinds begin maart 2020 is Per Roseth bezig met een oplossing, de Glouv Lite. Per Roseth: “Toen we in maart begonnen met het dragen van mondkapjes, merkten we dat er geen goede oplossing was om de mondkapjes mee te nemen. Een zak in een broek of jas, een plastic zak en zelfs een UV-C telefoonhoesjes waren geen goede oplossing. Daarnaast waren deze manieren van opslaan ook niet heel hygiënisch. Samen met ontwerper Alex Jurtjan besloten we een eigen oplossing te maken. In eerste instantie voor onszelf maar al snel bedachten we dat er meer mensen tegen dit probleem aan zouden lopen. We richtten GloUV Labs en de ontwikkel van de GloUV lite kon starten!”
Enthousiast begonnen Alex en Per met het maken van een eerste prototype. Echter, de ontwikkeling was toch iets ingewikkelder dan de twee in eerste instantie dachten. Per: “We hebben in die eerste periode veel geleerd. Het kostte ons veel tijd en moeite om erachter te komen dat UV-C licht de optimale oplossing was voor het saneren van de maskers voor hergebruik. Het resultaat was een eerste Proof of Concept. Met deze Proof of Concept zijn we naar ontwerpstudio DUNC en Inventeers gegaan. Zij hebben vervolgens het product professioneel ontworpen en klaar gemaakt voor productie. Dit ontwerp zijn we vervolgens met Sure Laboratories gaan testen. De resultaten waren zeer positief. GloUV Lite is in staat was om 99,999% van de bacteriën te doden. Het werkt!“
De technologie werkt, het prototype is gereed en klaar voor productie alleen ontbrak het nog aan kapitaal om de eerste serie te produceren. Hiervoor startte GloUV Labs een crowdfunding campagne via het platform van Kickstarter.
Per: “Op 16 december zijn we gestart met onze Kickstarter campagne om de eerste financiering veilig te stellen. Met dit geld kunnen we de productontwikkeling afronden en de Glouv Lite produceren. Het beoogde doel is inmiddels bereikt. We zijn nu de productie voor aan het bereiden en voeren de laatste optimalisaties door. Vanaf maart starten we met uitleveren.”
Voorlopig richt GloUV Labs zich op de GloUV lite maar er zitten meer plannen in de pijplijn voor 2021. Hierbij werkt Per graag weer samen met Inventeers.
“Inventeers heeft er al in een vroeg stadium de elektronica ontwikkelt. Naast de schema’s en het samenstellen van onze BOM hebben ze ook gezorgd voor gestandaardiseerde testen. Over de samenwerking met Inventeers zijn we heel tevreden! We lanceren nu de GloUV lite maar we zijn van plan om meerdere producten te ontwikkelen. Dit willen we graag weer samen met Inventeers doen!”