Tweede leven voor goed werkende zonnepanelen – Inventeers Academy bouwt teststraat
In 2030 zullen er in Nederland jaarlijks zo’n 250.000 zonnepanelen worden afgedankt. Door het verbeterde rendement en de gestegen energieprijzen vervangen bedrijven en particulieren steeds vaker zonnepanelen vanuit economische redenen. Panelen die vaak nog prima werken en dus nog goed te gebruiken zijn. De Leidse bedrijven Van Diemen Sloopwerken, SunBioSys en de studenten van de Inventeers Academy zijn gestart met het ontwikkelen van een teststraat om goede zonnepanelen te selecteren en deze een tweede leven te geven.
Zonnepanelen vervangen economisch slim?
Het rendement van zonnepanelen is de afgelopen jaren snel gestegen. De opbrengt van een zonnepaneel is inmiddels opgelopen tot 600 Wattpiek (Wp)! Dit betekent een verdubbeling in rendement ten opzichte van zo’n 5 jaar geleden. Ondanks de hogere grondstofprijs nemen de kosten per Wp nog ieder jaar af. Kortom, op hetzelfde dak kan soms wel twee keer zoveel energie gewonnen geworden. Zeker met de hoge energieprijzen van nu, kan het financieel interessant zijn om panelen die misschien nog maar 5 jaar oud zijn – en nog prima werken – te vervangen. Economisch gezien een slimme keuze maar in een tijd waar grondstoffen schaars zijn en de behoefte aan duurzame energie hoog is, lijkt het de drie Leidse bedrijven logisch om de nog de goed werkende panelen een tweede leven te geven. Naast het vervangen vanuit economische reden komt projectpartner Van Diemen ook steeds vaker zonnepanelen tegen bij sloopwerkzaamheden. Van Diemen wil deze panelen zo goed mogelijk verwerken. De goede panelen hergebruiken, de slechte panelen recyclen. Reduse – reuse – recycle!
Teststraat voor zonnepanelen
Van Diemen Sloopwerken, SunBioSys en Inventeers Academy willen een teststraat ontwikkelen om de goedwerkende zonnepanelen te selecteren. De teststraat bestaat – kort door de bocht – uit een speciale lamp en meetinstrumenten om de output per paneel in kaart te brengen. De studenten van de Inventeers Academy ontwikkelen de teststraat en stellen vooraf duidelijke grenswaardes op.
Op ieder zonnepaneel komt een sticker met een unieke (QR) code. Via deze code is het ’paneelpaspoort’ terug te vinden. Denk hierbij aan dag van testen, het rendement en de locaties waar de panelen geweest zijn of nu gebruikt worden. Zo is de levenscyclus van het product te volgen van hergebruik tot uiteindelijk ook de volledige recycling. In eerste instantie zal de data handmatig ingevoerd worden, later gaan de studenten ook dit proces automatiseren. Om de oude panelen klaar te maken voor hergebruik zijn er nog een aantal stappen noodzakelijk. Zo moeten we de panelen af-aarden en worden de stekkers indien nodig vervangen om vlambogen te voorkomen. Tenslotte is er ook een controller en software nodig om de geïnstalleerde PV panelen te kunnen gebruiken.
Zonnepanelen voor schaduwgewas, tijdelijke huisvesting en energie armoede
Partner SunBioSys wil geschikte zonnepanelen graag gebruiken bij projecten waarin landbouw en zonne-energie opwek wordt gecombineerd. Daarnaast zien we mogelijkheden bij tijdelijke huisvestiging of projecten ter voorkoming van energie armoede. Denk bijvoorbeeld ook aan een noodopvang voor vluchtelingen. We zijn ervan overtuigd dat er nog heel veel andere goede ideeën zijn voor het grootschalig hergebruiken van de zonnepanelen. Heb je een goed idee? We komen graag in contact!
Over Inventeers Academy:
De Inventeers Academy is een initiatief van ingenieursbureau Inventeers. Ieder semester worden zo’n zes studenten (MBO, HBO, WO) klaargestoomd voor de arbeidsmarkt. De studenten krijgen colleges van specialisten van bedrijven als KPN, Microsoft en Eurocircuits over bijvoorbeeld het ontwikkelen van elektronica, Internet of Things en cyber security. Daarnaast werkt iedere student aan een eigen opdracht. Deze opdrachten komen van bedrijven die op zoek zijn naar een innovatieve oplossing en willen helpen bij het opleiden van de volgende generatie ingenieurs. Ingenieurs die in de toekomst heel hard nodig zijn om oplossingen te creëren voor uitdagingen waar we als maatschappij voor staan (zorg, energie, vervoer, voedsel).
Wil je meer weten of heb je ook een opdracht? Kijk op de website of neem contact op!