14 augustus 2023

Iso-Quad maakt metingen bij ALS patiënten eenvoudiger en betrouwbaarder

Op 23 mei 2023 is Jaap Bakers gepromoveerd met zijn proefschrift: “Towards remote clinical outcome measurements in motor neuron disorders”.  Jaap heeft de krachtmeter (Iso-Quad) de afgelopen tijd uitvoerig onderzocht. Uit zijn onderzoek komt naar voren dat metingen in een vaste constructie betrouwbaarder zijn dan metingen met de hand door een professional. Daarnaast geven ALS patiënten aan de metingen niet belastend vinden en verkiezen zij de thuismetingen unaniem boven metingen in de kliniek.

Het proefschrift is hier te downloaden.

In 2020 heeft Inventeers voor het ALS Centrum de ‘Iso-Quad’ ontwikkeld. Na de ontwikkeling schreven wij een uitgebreid artikel over de Iso-Quad en de voordelen van deze manier van meten.

 

Inleiding van het artikel:

 

De Iso-Quad is een draagbare en gebruiksvriendelijke krachtmeter, welke mensen met Amyotrofe Laterale Sclerose (ALS) in staat stelt om, onafhankelijk van een professional, hun kracht thuis te meten. ALS is een ziekte waarbij de motorische zenuwcellen worden aangetast. Daardoor worden de spieren steeds slechter aangestuurd door de zenuwen en wordt de spierkracht daardoor steeds zwakker. Door de spierkracht bij patiënten regelmatig te meten, zijn behandelaars en onderzoekers in staat om een uitspraak te doen over de ontwikkeling en het stadium van de ziekte. De uitkomsten van de metingen dragen bij aan een op maat gemaakt behandelplan maar ook is het eventuele effect tijdens medicijnstudies te zien. Jaap Bakers fysiotherapeut en onderzoeker UMC Utrecht en verbonden aan het ALS Centrum: “Met de ISO-Quad hoeven patiënten niet meer naar het ziekenhuis te komen om spierkracht testen uit te voeren. De resultaten zijn zuiverder, frequenter en altijd onder dezelfde omstandigheden.” Lees het hele artikel.

Missie Inventeers

Als Inventeers willen we de wereld een beetje beter maken door middel van technologie. De komende 30 jaar groeit de wereldbevolking met gemiddeld 100.000.000 per jaar. Het is een enorme uitdaging om al deze mensen op een duurzame manier te voeden, verzorgen en te vervoeren. Wij willen hier met onze opdrachtgevers een positieve bijdrage aan leveren en dit is hier een mooi voorbeeld van. We hopen dat het thuis uitvoeren van deze metingen net zo normaal wordt als het thuis meten van bloeddruk. Met dit soort ontwikkelingen ontlasten de zorg en maakt het voor de patiënten veel aangenamer.