11 oktober 2024

Inventeers ziet veel nieuwe IIoT kansen door AI chips

Als Inventeers zijn we gespecialiseerd in het ontwikkelen van custom made Industrial Internet of Things (IIoT) applicaties. Steeds vaker passen we ook AI toe bij bijvoorbeeld vision applicaties of machine control applicaties (machine learning). In dit artikel bespreken we de voordelen en kansen van AI chips ten opzichte van cloud AI!

 

Wat is een AI Chip

Bedrijven als Microchip,  Intel, Google, Apple, ARM, Qualcomm, Samsung en NVIDIA zetten vol in op AI chips. Met een AI chip worden AI taken zoals machine learning en deep learning direct uitgevoerd op het apparaat zonder dat er gegevens naar externe servers of de cloud worden verstuurd. Deze chips bevatten speciale verwerkingscomponenten die geoptimaliseerd zijn voor AI algoritmen. AI-chips zijn goed toepasbaar bij applicaties met beeldherkenning, voorspellende analyses en ook voor het nemen van autonome beslissingen. Om een idee te krijgen, Microchip heeft een eigen Machine Learning Development Suite gebouwd.


Voor- en nadelen van AI chips

Er zijn enkele belangrijke voordelen van een AI chip ten opzichte van een AI cloud applicatie. Zo kost het draadloos data doorzenden naar de cloud veel €€ per MB en ook vraagt het verzenden van de data meer batterij energie dan het lokaal processen, hoe onwaarschijnlijk dit misschien ook klinkt.

De belangrijkste voordelen hebben we onder elkaar gezet:

Lagere latentie en kortere reactietijden
Door gegevens direct met een AI chip te verwerken hoeven gegevens niet naar de cloud verzonden te worden. Dit gaat sneller en is vooral belangrijk voor real-time toepassingen zoals autonome voertuigen, robotica en augmented reality toepassingen.


Betere privacy en beveiliging
AI wordt vaak toegepast in situaties met persoonlijke informatie als spraakopdrachten en gezichtsherkenning. Door deze gegevens op het apparaat te verwerken kunnen deze gegevens niet onderschept worden. Alleen de meest relevante gegevens worden na analyse opgeslagen of doorgestuurd.


Minder afhankelijk van internetverbinding
Wanneer AI in de cloud plaatsvindt dan is een stabiele internetverbinding cruciaal. Dit kan soms voor problemen zorgen. Met een AI chip ben je niet meer afhankelijk van een goede internetverbinding.


Energie-efficiëntie
Een AI chip is zo energie efficiënt mogelijk ontworpen. Als deze chips bijvoorbeeld in apparaten smartphones, wearables of IoT-apparaten is energie efficiëntie echt een thema. Hoe efficiënter, hoe langer de batterijduur. Cloud-AI vereist meestal meer energie. Dit komt vooral door het uploaden en downloaden van grote hoeveelheden gegevens naar de cloud, wat extra netwerk- en verwerkingscapaciteit kost.


Betere schaalbaarheid voor veel gebruikers
Bij een AI chip ben je niet afhankelijk van de verwerkingscapaciteit op een externe server. Dit betekent dat meerdere apparaten onafhankelijk kunnen functioneren zonder te worden beperkt door netwerkbandbreedte of cloud-serverbelasting. Bij Cloud-AI kunnen de prestaties onder druk komen te staan wanneer veel apparaten tegelijk proberen toegang te krijgen tot de cloudservers.


Kostenbesparing
AI op een chip zorgt in veel gevallen voor lagere kosten, zeker bij draadloze apparaten. Wanneer een apparaat voor AI van de cloud gebruik maakt dan moet alle data naar de cloud verzonden worden. Bij draadloze apparaten is hier een dataabonnement voor nodig. Daarnaast zijn er ook kosten om data in de cloud te verwerken en op te slaan. Bij een AI chip wordt er veel minder data verstuurd en opgeslagen. Dit zorgt voor lagere kosten.

 

AI Chips en Inventeers

Inventeers ziet veel mogelijke voordelen in AI chips voor real-time toepassingen en apparaten die lokaal en efficiënt moeten werken. Voor grootschalige data-analyse en zware verwerkingstaken blijft AI in de cloud voorlopig het beste alternatief. Als Inventeers blijven we de ontwikkelingen nauw volgen en kijken bij geschikte projecten zeker naar de mogelijkheden van AI chips kijken.

 

Naast de speciale AI chips gebruikt Inventeers ook normale chips voor AI toepassingen. Hoe we dit doen vertellen we in de volgende blog!

 

We bespreken graag met een kopje koffie de mogelijkheden van een AI chip voor jouw toepassing!

 

Neem contact op!