In samenwerking met Vattenfall heeft Inventeers R&D de Warmtelink ontwikkeld en geproduceerd. Bij een warmtenet, ook wel stadsverwarming genoemd, wordt onder andere restwarmte gebruikt die vrijkomt bij het opwekken van stroom of bij het verbranden van afval. De warmte gaat via een ondergronds leidingnet naar huizen en/of bedrijven. Stadsverwarming is een duurzamer alternatief voor cv-ketels op gas. Net zoals bij een gas- en elektriciteitsaansluiting zit bij een aansluiting op het warmtenet ook een meter om de afgenomen thermische energie te registreren en te factureren. Om deze meter op afstand te kunnen uitlezen wordt de nieuwe gateway ‘Warmtelink’ gekoppeld aan de bestaande warmtemeter. Op deze manier hoeft de klant niet meer zelf de meterstand door te geven en krijgen zij meer inzicht in hun verbruik door het maandelijks energierapport. We spraken Daniëlle Floor (Project Manager bij Vattenfall Warmte) en Philip van der Zwan (Senior Technoloog Thermische Meetinstallaties bij Vattenfall Warmte) over het warmtenet, het ontwikkelen van de gateway en de samenwerking met Inventeers R&D.
Voor 2027 alle meters geschikt om op afstand uit te lezen
Er waren meerdere redenen om met het project te starten. Daniëlle Floor legt uit: “Vanuit Vattenfall wilden we het proces graag efficiënter maken en op dezelfde manier inrichten als het proces bij elektriciteit en gas. Ook voor de klant biedt het op afstand uitlezen voordelen. Daarnaast is het vanuit de Energy Efficiency Directive verplicht gesteld om voor 1 januari 2027 alle klanten die op een warmtenet zijn aangesloten, op afstand uit te kunnen lezen, zoals dit nu bij gas en elektriciteit ook het geval is. Vattenfall levert op dit moment warmte, koude en warm tapwater in Nederland aan meer dan 150.000 particulieren en aan ruim 2.000 zakelijke klanten. Het aantal klanten groeit jaarlijks met ongeveer 10%, zowel in nieuwbouw als bestaande bouw. Dit betekent dat er tot aan 2027 zo’n 50.000 nieuwe slimme aansluitingen gerealiseerd en 130.000 bestaande aansluitingen verslimd gaan worden. Op dit moment zijn inmiddels 27.000 aansluitingen verslimd
Ontwikkeling eigen gateway door Inventeers
Toen Vattenfall in 2020 begon met de installatie was er op de markt maar één gateway beschikbaar die voldeed aan de wet- en regelgeving. Philip van der Zwan: “Dit was voor ons de belangrijkste reden om een nieuwe gateway te ontwikkelen. We wilden het risico spreiden en niet afhankelijk zijn van één leverancier. Vattenfall en Inventeers deelden tot 2021 hetzelfde pand in Leiden en waren dus buren van elkaar. We hebben Inventeers gevraagd of zij een vergelijkbare gateway voor ons konden ontwikkelen. Na een aantal verkennende gesprekken werd al snel duidelijk dat Inventeers voor dit zeer grote project de geschikte partij was. Samen met Inventeers hebben we vervolgens de specificaties opgesteld en na akkoord is Inventeers gestart met de ontwikkeling van de gateway. Het ontwerp van de gateway is inmiddels gereed en inmiddels zijn de eerste 12.000 stuks door Inventeers geleverd.”