‘Grip op Water’ project genomineerd voor Computable Award
Het innovatieve sensorproject ‘Grip op Water’ is genomineerd voor een Computable Award. Samen met Cegeka ontwikkelt Inventeers een IoT sensorplatform om geïntegreerd inzicht te bieden in waterkwaliteit, scheepvaartbewegingen en waterpeilen. Dit vaarseizoen wordt het platform uitgebreid getest zodat het platform volgend vaarseizoen operationeel is. Helpt u ons mee aan een Computable Award? Van 3 juli tot 6 oktober is het mogelijk om op dit project te stemmen. 30 oktober worden de winnaars bekend gemaakt.
Verbeteren waterbeheer
Het project ‘Grip op Water’ is tot stand gekomen in samenwerking met diverse provincies en waterschappen. Door dit sensorplatform krijgen alle betrokken partijen inzicht in dezelfde gegevens en zijn hierdoor in staat om betere beslissingen te nemen. Door het platform weten zij precies hoeveel schepen er voorbij zijn gevaren, wat de waterhoogte is en of er sprake is van blauwalg of troebel water. Bij slecht zwemwater kunnen burgers sneller geïnformeerd worden en zijn de instanties in staat om maatregelen te nemen om de waterkwaliteit te verbeteren. Daarnaast zorgen de inzichten voor efficiëntere scheepvaart, betere waterbeheersing (en dus ook veiligheid van de bewoners in de omgeving), snellere reactietijd bij calamiteiten en meer inzicht in de wateromgeving waardoor de provincies en waterschappen betere beslissingen kunnen nemen op het gebied van waterbeheer.
Modulair IoT sensorplatform ontwikkeld door Inventeeers
Het hart van het ‘Grip op Water’ project is de IoT-gateway die door Inventeers is ontwikkeld. Deze gateway fungeert als het centrale knooppunt en verbindt alle sensoren en verzamelt op deze manier real-time gegevens. De IoT-gateway is uitgerust met een zonnepaneel om niet afhankelijk te zijn van een stroomvoorziening. Voor de sensoren maakt Inventeers gebruik van bestaande sensoren maar worden ook enkele sensoren op maat gemaakt. De gateway heeft een modulaire opzet waardoor het in de toekomst ook mogelijk is om nieuwe sensoren aan het platform toe te voegen. Deze schaalbaarheid zorgt ervoor dat het ‘Grip op Water’ project flexibel blijft en kan meegroeien met veranderende behoeften en technologische ontwikkelingen. De gateway is zeer robuust waardoor deze bestand is tegen extreme weersomstandigheden en water.
Samenwerking voor totaaloplossing
Om een totaaloplossing aan te bieden werkt Inventeers nauw samen met diverse partners. Inventeers trekt dit project samen met Cegeka. Inventeers is verantwoordelijk voor de hardware, Cegeka richt zich op de software. Cegeka ontwikkelt het software platform en richt ook de IoT-servers in. Voor de connectiviteit is KPN verantwoordelijk. Via een speciale mobiele LTE-M internetverbinding stuurt KPN de gegevens naar de IoT-server waar Cegeka de gegevens verwerkt. Daarnaast heeft Anteral speciaal voor dit project een geavanceerde radaropstelling ontwikkelt voor het meten van de scheepvaart. Door de nauwe samenwerking met zowel deze bedrijven als de provincies en waterschappen zorgen Inventeers en Cegeka dat dit unieke project een succes wordt!
Lees hier alle artikelen over dit project:
‘Grip op Water’ project genomineerd voor Computable Award
Grip op Water deel 1 – Aanleiding en doel van het project
Grip op Water deel 2 – Automatiseren en testen van blauwalg metingen
Grip op Water deel 3: Waterhoogte meten om vaarroutes te bepalen
Grip op Water deel 4: Boten tellen met radar
Grip op Water deel 5: Dashboard waar het om draait