De uitdagingen in de zorg zijn groot. Volgens de CBS Bevolkingsprognose neemt het aantal 65-plussers sterk toe: waren er in 2012 nog 2,7 miljoen 65-plussers, in 2041 zullen dat er 4,7 miljoen zijn. Met de toename van het aantal ouderen stijgt ook de zorgvraag. Al jaren is er vraag naar meer personeel en door deze vergrijzing zal de vraag alleen maar verder toenemen. Om goede zorg te blijven bieden, is slimme technologie noodzakelijk
Op dit moment vinden vrijwel alle periodieke metingen en controles plaats in het ziekenhuis. Veel van deze checks vinden in de toekomst thuis plaats. De patiënt voert de check uit en de gegevens worden automatisch via een onlineverbinding naar de zorginstelling gestuurd. Alleen wanneer er afwijkende waardes gevonden worden, moet de patiënt zich melden. Maar ook door huizen te automatiseren, wonen hulpbehoevenden gemiddeld langer thuis. Denk bijvoorbeeld aan robots die ondersteunen bij het tillen.
We hebben voor de zorg al veel verschillende applicaties ontwikkeld. Een goed voorbeeld is de ALS-krachtmeter. Door de ALS-krachtmeter is het verloop van de ziekte goed vast te stellen. In het verleden vonden deze metingen plaats in het ziekenhuis: nu kan de patiënt de meting zelf thuis uitvoeren. Voor dit project heeft Inventeers zowel de elektronica als de mechanica ontwikkeld.
Technologie gaat een grote en belangrijke rol spelen bij het oplossen van het zorgprobleem. Het is van groot belang dat bij iedere ontwikkeling de veiligheid en het gebruiksgemak van de patiënt centraal staat, maar ook de zorginstelling en de fabrikant hebben eisen. Bij de start van een ontwikkeling is de analyse fase dus van groot belang. Hierbij kijken we ook naar de wetgeving. Zeker wanneer er met patiënt(gegevens) wordt gewerkt, zijn er veel beperkingen. Door hier vanaf de start rekening mee te houden, zorgen we voor het optimale resultaat binnen de grenzen van de wet!